Over RVS

Wat is rvs ?

Roestvast (ook wel inox of rvs genoemd, en in de volksmond beter bekend als roestvrij staal) is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom en koolstof.
Om van roestvast staal te kunnen spreken, is minimaal 10,5% chroom nodig en maximaal 1,2% koolstof.
Verder zijn ook de elementen nikkel, molybeen, titanium, niobium, zirkonium, mangaan, stikstof, koper, silicium, aluminium en vanadium terug te vinden in vele roestvaste staalsoorten. 

Het eerste roestvaste staal werd op 13 augustus 1913 gegoten door Harry Brearley in het laboratorium Brown-Firth, nadat hem in 1912 gevraagd was onderzoek te doen voor de wapenindustrie. 

northropgruman

De benaming “roestvrij” die in de volksmond voor roestvast staal wordt gebruikt, is onder metallurgen uit den boze. Roest”vrij” staal kan wel degelijk roesten. 
De oxidehuid is echter afsluitend, waardoor geen verdere roestvorming zal plaatsvinden aan de rvs letters.
In omstandigheden de hardnekkig genoeg zijn, of bij beschadiging van de beschermde oxidehuid, kan de roestvorming plaatselijk extra snel plaatsvinden.
Deze roestvorming wordt o.a. veroorzaakt door chloriden of andere metalen, die zich in het oppervlak nestelen. 

Dit is ook de reden, waarom bij het bewerken van RVS bij voorkeur geen stalen gereedschappen gebruikt mogen worden. 
Praktischer is om na het verwerken van RVS, het te behandelen waarbij alle mogelijke verontreinigingen worden verwijderd. Hierbij wordt langs chemische weg alle ongerechtigheden opgelost en verwijderd. 

De rvs letters van inoxletters.nl worden volgens het laatste principe behandeld.